torsdag 19 juli 2007

Till dig som säger meningslöst

Man kan tycka att rätt mycket är meningslöst. Springa efter en boll på en fotbollsplan. Plantera blommor som ändå dör på vintern. Lägga ett pussel på 5 000 bitar som man river sönder när det är klart. Varför gör människor olika saker och hur kan de vara intresserade av sådant som kan verka meningslöst.

Jag är då den där som lägger det där pusslet och för en tid sedan fick jag kommentaren tillbaka från en att det där jag gjorde verkade helt meningslöst. Efter lite funderande under kvällen på det där kom jag till en sådan där simpel liten insikt.

Det handlar inte vad andra personer tycker om olika saker man själv håller på med. Det handlar om vad det har för betydelse för en själv. Och ofta är det kanske inte aktiviteten i sig som är poängen utan det kan vara sammanhanget. För mig betyder pusslande lugn och ro från det vanliga livet där jag annars kör i 150 km/h hela tiden. Det ger mig ett mål, att bli klar. Det ger min en helschysst tavla där jag investerat ett halvårs fritid. Det ger mig en livsutmaning att klara mera och större hela tiden. Det tar mig närmare målet att lägga världens största pussel på 18 000 bitar.

Så det är vad det betyder för mig. På samma sätt är det för personer som är idrottsintresserade, trädgårdsintresserade, syintresserade, vinintresserade. Det betyder något för dem!

Så sluta kommentera att saker verkar meninglösa!

Mina favorituttryck...

Det finns olika fraser, citat eller ordspråk som man fastnar för lite extra. Det här är mina:

Less is more
Result! No excuses
Simplicity is the key
Hellre snabbt än perfekt
Every action gets a reaction
KISS - Keep it simple and stupied
Imagination is more important than knowledge

Har du fler förslag?

Det blir typ ALDRIG bra

Grrr en annan sak som kan göra mig helt galen är att det nästan aldrig blir så som man har tänkt sig. Alltid är det något som går snett, som inte fungerar, något oväntat hinder som dök upp eller att något saknades.

Det här händer mig typ jämt och jag ställer mig frågan om det här bara händer mig eller är det likadant för alla. Det händer typ i alla möjiga olika vardags och arbetssituationer.

- När man ska göra ett bankärende. Ja då behövde man något jäkla firmateckningspapper.
- När man ska teckna en tilläggsförsäkring. Ja då gick det ju inte utan att lägenhetsbetecknignen.
- När man ska köra någonstans. Ja få körde man ju fel iallafall!
- När man ska köpa eller sälja något. Ja då fanns någon dum regel i lagen.
- När stölden är framme. Ja då gällde ju inte försäkringen.

Och det som slår mig är att det här händer hur mycket man än förbereder sig. Och särskilt ofta händer det när man gör något för första gången eller om det är något lite annorlunda. Känner någon igen den här företeelsen?

Det är med andra ord ren tur om det någon gång skulle flyta och bli så som man tänkt.

De som inte har koll på B-människor är BLÄ-människor

Grrr jag kan bli galen på människor ibland! Jag förstår inte de som inte förstår!

Det här handlar om sömn och dygnsrytmen. Andra runt om mig tycker jag är konstig och annorlunda bara för att jag lägger mig och stiger upp på mina egna tider som passar mig. Varje gång ska jag behöva förklara att jag har levt så här i 20 år (eller så länge jag minns). Att det finns något som heter biologiskt dygn som kan vara kortare eller längre än 24 timmar.

Och är inte drömmen att typ alltid kunna sova sina åtta timmar och vakna utsövd? Och att ha ett arbete där ett sådant beteende faktiskt fungerar ganska bra. Just då försöker jag göra och ha det. Så sluta nu att klaga på att jag går upp kl 18:00 eller att jag går och lägger mig kl 10:00. Jag gör som jag vill, när jag vill, hur jag vill och därför jag vill!

Läs på lite om ämnet och inse att det gamla jordbrukssamhället är förbi där man steg upp när solen gick upp och la sig när den gick ner.

Googla på "biologiskt dygn" och läs mer på http://www.b-samfundet.se/ och jag avslutar med thårströms låttitel:

"Jag är normal. Det är ni som är de konstiga"

100 ord om Stefan

Knepig kontrollig A-människa med dygnsrytm som B-människa. Snabb, digital, effektiv och ordningssam. Möjlighets- och lösningstänkare som gillar idé till verklighet. Funderande tänkare som gillar kommunicerande via diskussion. Gillar skissande, visionerande och annorlunda nytänkande. Ekonomisk företagande entreprenör som gillar listor, struktur och serier. Scifi-filmtittare, pusslande nallesamlare. Frågande, sökande och nyfiken person som med otålighet vill det ska hända nu och gå undan. Engagerad medryckare med driv och brinn som en eldsjäl och tendens arbetsnarkoman. Faslevare som arbetar med intressena utan gräns mellan fritid och jobb. Vill rädda världen, uträtta något stort och ha betytt något. Söker socialt med KLB i släptåg.