fredag 21 december 2007

I huvudet på Stefan

Tankar är ena små besynnerliga varelser. De far omkring i huvudet utan kontroll, i stora mängder och omöjliga att fånga in i samma takt de kommer. De rätta kommer inte alls på begäran när man behöver dem som mest. Istället droppar de ner högst oväntat i mötet med människor, i duschkabinen, innan man ska somna, i löpspåret eller mitt i fyllan som en uppenbarelse.

Alla personer tänker men visst kräver det vana och träning för att på olika sätt kanalisera tankarna till att bli till handling, riktiga projekt och nya affärsidéer. Ensam hamnar man ofta i en tankeförvirring utan struktur, ordning och reda. Men med hjälp av andra personer kan motfrågor och diskussion få allt att falla på plats. Kanske blir det till en någelunda komplett bild av ett från början ofärdigt pussel. Vidare i processen så är det väldigt betydelsefullt att ha ett team med personer omkring en som hjälper till med idéer som ska förverkligas. Den kompletta människan som är idéspruta, initiativtagare, projektplansskrivare, genomförare, informatör, designer, marknadsförare, förvaltare, utvärderare, slutförare finns helt enkelt inte.

Jag har mött allt från personer som är oerhört kreativa till personer som inte får fram en idé eller tanke. En dokumentär på TV visade personer med en sjukdom som hade ett konstant kreativt flöde som inte gick att stoppa mer än med tunga medicinska droger. Vi har våra genier inom musiken, konsten och uppfinnarna med Da Vinci i spetsen där mer eller mindre de alla var galna och mentalt sjuka. Det finns excentriska personer, egna personer, original och personer som ställer sig utanför alla system som de kan. Och hur syr jag nu ihop det här!? Ja, det vet jag inte men jag tänker på det och därför är det intressant för på något sätt hänger allt ihop.

Duschkabinen är mitt egna personliga rymdskepp. Dit går jag när jag ska färdas till mitt andra universum, till den värld där nya tankar och idéer föds. Jag behöver faktiskt inte göra något alls när jag stängt dörrarna och satt på vattnet. Allt kommer till mig av sig självt. Jag målar i bilder, ser visioner och idéerna kommer en efter en i snabba täta impulser. Jag ser sambanden och kommer på vad jag skulle ha sagt i samtalet med en person under gårdagen. Jag kan inte duscha för länge för då blir huvudet helt fullt. Jag måste ut och tömma allt genom att snabbt få ner det på papper. Min nästa investering är att köpa en sådan skrivplatta som dykare använder under vattnet och hänga upp på kabinväggen!

Vad häftigt det vore att ge ut en barnbok för vuxna. Att göra något för människor på julen. Att hitta nya utbildningslösningar där alla samhällssektorer samverkar. Att använda resurser på ett helt nytt sätt. Att sätta det konstiga, kreativa och annorlunda som norm istället för det normala och vanliga. Att köpa en stor fastighet. Att starta en egen bank, ett studieförbund, en ny skola. Vad häftigt det vore att skapa en ny sorts samhällsrörelse, från planterat frö till att bli något oerhört, kraftfullt och med stor påverkansfaktor och makt. Det vore kul att importera frön från Thailand, att lyfta fram en kille som är en fanatisk stickare, att anordna speeddejting på ett äldreboende, att arrangera en ninjaparad, att överraska människor och göra dem glada utan att de ens vet varför...just bara för att göra dem glada. Ja det är mycket men bara en bråkdel av tankarna i huvudet på mig.

Vi närmar oss ett framtida samhälle där vi bara kan ana hur det blir. Många av oss har sett youtubefilmerna som sätter världen, teknikutvecklingen och framtiden i ett nytt perspektiv. Vi kan kanske se och räkna ut 10 år fram i tiden men lägg på 10 till så blir det genast svårare. Det pratas om nya sorters arbeten och nya kompetenser där dagens utbildningar inte ens är i närheten med rätt innehåll. Jag tror att tankar, idéer, kreativt, annorlunda och ett litet mått av galenskap kommer ha sin speciella plats i framtiden. Ett är då säkert om denna plats och det är att jag kommer vara där och om den inte uppstår så ska jag själv se till att den skapas, vilket jag i och för sig redan arbetat på i sju år, kom jag nu på. Och skapelsen heter Nätverket SIP där vi är ett stort gäng idékreatörer och samhällsentreprenörer som samverkar och bygger. Hälsa på mig och SIP på nätet! Titta på de där youtubefilmen!

http://www.stefanjohansson.nu
http://www.natverketsip.se
http://www.youtube.com/watch?v=ljbI-363A2Q